FAIRTRADE GEMEENTE
Op 2 december 2014 kreeg Veenendaal4Fair de opdracht van de gemeente Veenendaal om een campagne te starten om FAIRTRADE GEMEENTE te kunnen worden.
Na een eigenwijze campagne met een hoog ambitieniveau is het gelukt. In april 2016 mag de gemeente Veenendaal voor de eerste keer de titel FAIRTRADE GEMEENTE gebruiken. In de jaren daarna is de titel meerdere keren herbevestigd.
Om de titel FAIRTRADE GEMEENTE te mogen voeren moet een gemeente aan 6 punten voldoen die door een landelijke jury getoetst worden.
-
- Een kernteam stimuleert Fairtrade.
- De lokale overheid kiest voor Fairtrade.
- Winkels en horeca verkopen Fairtrade producten.
- Bedrijven en organisaties gebruiken Fairtrade.
- Lokale (media)aandacht.
- Sustainable Development Goals.
Veenendaal legde de lat nog wat hoger met een paar extra eisen.
-
- Er moest een basis gelegd worden om fairtrade, duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) en ontwikkelingssamenwerking blijvend onder de aandacht te brengen.
- De communicatie moest zo veel mogelijk gericht zijn op de Veenendaalse burgers zodat zij laagdrempelig informatie zouden krijgen over de verschillende aspecten van fairtrade.
- De werkzaamheden moesten zo georganiseerd worden dat het aantrekkelijk is voor stagiaires, vrijwilligers of werkzoekenden, die daarmee hun werkervaringen kunnen toevoegen aan hun CV om beter in staat te zijn een baan te krijgen.
Vanaf 2022 is de titel niet opnieuw aangevraagd en dus niet verlengd. Veenendaal was FAIRTRAIDE GEMEENTE van 2016-2021.