CHOCOLATEMAKERS
EEN KRACHTIGE CHOCOLADE VAN BOON TOT REEP 100% ZELFGEMAAKT.
Tijdens een chocoladefestival in 2008 in Amsterdam ontdekken twee oud-studiegenoten Rodney en Enver dat niemand in Nederland échte chocolade maakte. Van boon tot reep. In 2011 werden de eerste machines -opgespoord in de hele wereld- omgebouwd tot een mini-productielijn. ChocolateMakers was een feit.
Rodney en Enver bouwden de afgelopen jaren hun eigen duurzame chocoladefabriek in Amsterdam-West, middenin de grootste cacaohaven ter wereld. Vanaf eind dit jaar is iedereen welkom in de Chocolatemakers fabriek om te zien en proeven hoe de chocolade gemaakt wordt, en ervan te proeven.
In de chocoladefabriek wordt uitsluitend met ‘single origin bonen’ gewerkt, die direct bij boeren ingekocht worden. Het schip waarmee de cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek komt zeilen, kan voor de deur van de nieuwe chocoladefabriek aanmeren.
HET VERHAAL
Kwaliteit staat altijd op nummer 1. Dat begint met de cacaoboon. Om de beste kwaliteit te krijgen wordt nauw samengewerkt met de lokale boeren uit Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek.
Het Nederlandse chocolademerk laat zien dat de gehele cacaoketen, van boer tot consument, transparant, eerlijk en duurzaam kan zijn. Rodney vertelt: ‘Dat betekent dat we op alle fronten innoveren. We kijken verder dan alleen fairtrade of biologisch: milieuvriendelijk vervoer, een zero-waste productieproces en natuurbescherming horen daar ook bij. Wij geloven in een holistische aanpak. De boerencoöperatie uit Peru waarmee we in mei dit jaar een chocoladefabriek openden in Peru, is ook aandeelhouder in de nieuwe fabriek in Amsterdam. In 2014 zijn wij al uitgeroepen tot meest duurzame MKB’er van Amsterdam en nu vijf jaar later openen we met trots onze fabriek, met volledig transparant dak van zonnepanelen, zodat we in onze eigen energiebehoefte voorzien.’
Ieder jaar trotseert het zeilschip Tres Hombres de oceanen en vaart op windkracht (!) uit naar de Caraïben. Om vervolgens op de kades van Amsterdam -met vrijwilligers- te worden gelost. Er worden gemiddeld 143 zakken Trinitario cacao vervoerd à 70 kilo, dus 10.000 kilo (10 ton). Met het eten van de Tres Hombres Bar steun je dit zeilschip en kies je voor een duurzaam transport.
Chocolatemakers en Fairtrade Nederland slaan de handen ineen om samen te werken aan eerlijke betaling voor boeren. Beide organisaties werken al jaren aan betere betaling voor boeren. Vanaf nu zullen zij hier samen nog actiever in optrekken. Vanaf maart 2020 is Chocolatemakers naast biologisch nu ook officieel Fairtrade gecertificeerd. Een stabiele en hoge prijs voor de cacao zodat de boeren een leefbaar inkomen verdienen. Ook zijn zij bezig met het opzetten van pilotprojecten op “living income” en is de Fairtrade minimumprijs en premie onlangs met 20% verhoogd.
VERKOOPPUNTEN
DuZa4Fair, Passage 24 – Veenendaal
(onderdeel van het Trefpunt#duurzaam)
EkoPlaza Veenendaal,
Prins Bernhardlaan 1
WAGENINGEN
Lazuur Food Community
Bevrijdingsstraat 28A
PRODUCENT
ChocolateMakers – Amsterdam
KEURMERK